A sport szelet összetevői: cukor, növényi zsír, kakaómassza, glükóz szirup, zsírszegény kakópor (6%), sovány tejpor, tejsavópor, nedvesítőszer (?) (szorbit szirup), kakaóvaj, emulgeáló szerek (szójalecitin, E476), stabilizátor (invertáz), aromák, tartósítószer (szorbinsav)
A szorbit enyhén vízoldható, hővel és savval szemben stabil. Mivel a levegőből megköti a vizet, gátolja az élelmiszer kiszáradását. Ezen kívül a szorbitot használják különféle termékek puhán tartásához is. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást. A szorbitot enzimek segítségével glükózból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
A szorbinsav (E200) egy a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Először a madárberkenyéből (Sorbus aucuparia) sikerült izolálni, nevét is innen kapta. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acidum sorbicum néven hivatalos.
A szójalecitin a szója feldolgozásának az egyik mellékterméke, amely folyadék vagy granulátum formájában kapható. Különböző ételek elkészítéséhez, salátákra vagy levesekre szórva, illetve önmagában, a táplálkozásunk kiegészítőjeként is fogyasztható. Ma már tudományos bizonyítékok is vannak arra, hogy idősek és fiatalok hogyan kerülhetik el a magas koleszterin problémáját. A szójamag egyik összetevője, a lecitin ugyanis képes lebontani a zsírtesteket (például a koleszterint), s így megakadályozza az erek falán való lerakódásukat.
A poliglicerin-poliricinoleát (más néven PGPR vagy E476) egy a ricinusból előállított emulgeálószer, mely csökkenti a csokoládé, és hasonló bevonatok viszkozitását. Lipofil, azaz zsírokban igen jól, vízben kevéssé olódik. Lecsökkenti a kakaó, a cukor és a tej molekulái között fellépő súrlódási együtthatót, ezért folyékony állapotban jóval krémesebb elegyet alkotnak. Glicerintartalma miatt az állati eredet sem zárható ki. Az állati eredetről kizárólag a gyártó adhat felvilágosítást, ugyanis ezek a növényi és állati eredetű zsírsavak kémiailag tökéletesen megegyeznek.
Invertáz a répacukrot szőlő- és gyümölcscukorrá alakító enzim (erjesztő).