2009. július 10., péntek

Öszefoglalva

A századok során a csokoládé visszatért a kezdetekhez. Jelenleg a modern világ úgy tekint a csokoládéra, mint egy ízletes, de lényegében egészségtelen élvezetre, amit kizárólag alkalmilag fogyasztunk. De az egészségtudatos fogyasztók már elkezdtek érdeklődni az étcsokoládé iránt, ami mentes azoktól az egészségtelen összetevőktől, amiket jellemzően az édességekhez társítanak, míg egészségügyi szempontból számos előnye van.

A tudósok most fedezik fel újra, amit a közép-amerikai Indiánok évszázadokkal ezelőtt tudtak: a csokoládé nagyon egészséges is tud lenni az embernek. Közel két évezred óta termesztik, de csak az utóbbi öt évben kezdték a tudósok végül is felfedezni a pozitív egészségügyi hatásait(szív és érrendszer, cukorbetegség, gyulladásos betegségek) a kakaónak. A kutatások még csak most kezdődtek el, viszont különösen ígéretesek a növényi tápanyagok, a polifenolok és a flavonoidok területén.

Mindamellett nem minden csokoládé készül ugyanúgy. A legtöbbféle cukorka és csokoládé, amik az élelmiszerboltokban kaphatók, azok nem azok, amiket Ön keres. Ezek jellegzetesen magas fehércukor tartalmúak, tej zsíradékban gazdagok, flavonoidokban szegények, hidrogénezett olajtartalmúak, amik helyettesítik a valóban egészséges tápanyagokat, amiket a kakaó eredetileg tartalmaz.

Fontos emlékeztetni magunkat, hogy a csokoládét maga a csokoládé teszi egészségessé - ami a tiszta kakaó, ami a kakaóbabból származik, a kakaófáról. A tanulmányok megerősítik, hogy azok a csokoládékészítmények tartalmazzák a legtöbb polifenolt és procianidot, amik legalább 70%-ban tiszta kakaóport tartalmaznak, minél magasabb a kakaótartalma egy csokoládénak, annál egészségesebb.

A legtöbb csokoládéból készült édesség átesik egy "duching" nevezetű eljáráson, ami semlegesíti a csokoládé savanyú ízét és megváltoztatja a színét és alkalizálják a kakaóbabot, mielőtt pörkölik. Az alkalizálás eltávolítja a kakaó természetes polifenoljainak nagy részét. A másik általánosan elterjedt eljárás, ami a kakaó természetes egészséges hatóanyagait rombolja, az a pörkölés: amikor a kakaót 100 Fahrenheit (37Celsius) fölé hevítik, az antioxidáns összetevői megsemmisülnek.

Szóval, ha olyan csokoládét keresünk, ami egészséges, akkor olyan fekete csokoládét (Xocai) válasszunk, amely a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
- Alkalizálatlan- Hidegen préselt kakaóból készül, pörkölés helyett- Min 70% kakaót tartalmaz- Kakaóvajat tartalmaz tejzsír vagy hidrogénkezelt olajok helyett- Nem tartalmaz finomított cukrot- Nem tartalmaz koleszterint