2009. július 30., csütörtök

Állítások a Csokiról

Az étcsokoládé kakaó tartalma legalább 43%-os, még ideálisabb ha 55-75 % közötti, a keserű csokoládék kakaó tartalma olykor még magasabb 85-90%. Minél magasabb a kakaó tartalom, annál minőségibb csokoládéról beszélünk.

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A magyar lakosság 77%-a az íze miatt emeli szájához közel a csokoládét. Az esetek harmadában ezt hetente több alkalommal teszik meg a csoki rajongói.

Kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében a csokoládét ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el azért, hogy annak kedvező élettani hatásai érvényesüljenek. -így hangzik Győrki Niké dietetikus intelme.

Íme egy csokorra való a csokoládé ránk gyakorolt hatásaiból.

A csokoládé előnyös hatásait csak akkor tudjuk kiaknázni, ha jó minőségű csokit vásárolunk, minél magasabb kakaótartalommal. Ennek az elvárásnak leginkább az étcsoki felel meg, azért is mert a tej gátolja a flavonoidok felszívódását.

A csokoládé gyorsan és jól felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért azonnali energiaforrást jelent sportolóknak, az agyműködést is kedvezően befolyásolja, nő a szellemi teljesítőképesség, csökken a felejtés mértéke,ajánlatos lehet tanulás, vagy vizsga alkalmával.

A csokoládé a szénhidráton kívül nagy mennyiségű zsiradékot is tartalmaz. Kis térfogatba nagy energia tömörül.. Szélsőséges élethelyzetben akár életmentő lehet.

A csokoládét afrodiziákumként (szerelmi serkentő) is számon tartják, bár a legújabb kutatások kimutatták, hogy ehhez olyan mennyiségű csokit kellene elfogyasztani, ami lehetetlen (kb. 4000 szelet).