Az étcsokoládé kakaó tartalma legalább 43%-os, még ideálisabb ha 55-75 % közötti, a keserű csokoládék kakaó tartalma olykor még magasabb 85-90%. Minél magasabb a kakaó tartalom, annál minőségibb csokoládéról beszélünk.
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A magyar lakosság 77%-a az íze miatt emeli szájához közel a csokoládét. Az esetek harmadában ezt hetente több alkalommal teszik meg a csoki rajongói.
Kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében a csokoládét ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el azért, hogy annak kedvező élettani hatásai érvényesüljenek. -így hangzik Győrki Niké dietetikus intelme.
Íme egy csokorra való a csokoládé ránk gyakorolt hatásaiból.
A csokoládé előnyös hatásait csak akkor tudjuk kiaknázni, ha jó minőségű csokit vásárolunk, minél magasabb kakaótartalommal. Ennek az elvárásnak leginkább az étcsoki felel meg, azért is mert a tej gátolja a flavonoidok felszívódását.
A csokoládé gyorsan és jól felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért azonnali energiaforrást jelent sportolóknak, az agyműködést is kedvezően befolyásolja, nő a szellemi teljesítőképesség, csökken a felejtés mértéke,ajánlatos lehet tanulás, vagy vizsga alkalmával.
A csokoládét afrodiziákumként (szerelmi serkentő) is számon tartják, bár a legújabb kutatások kimutatták, hogy ehhez olyan mennyiségű csokit kellene elfogyasztani, ami lehetetlen (kb. 4000 szelet).