– A csokoládé alapanyagát, a kakaóbabot, már a maják is használták - pédául köhögés elleni - gyógyszerként – mondja lapunknak Dr. Matos Lajos. A professzor állítja, akkoriban a csoki - benne lévő egészséges flavonoidoktól - keserű volt, később egy holland kutató jött rá, hogyan lehet kivonni belőle ezt az anyagot az ízfokozás érdekében. A főorvos szerint érdemes keserű csokit fogyasztani, mert a tejcsokoládé hatástalan a bajok ellen, ugyanis a tej feloldja a jótékony anyagokat.
– Csokis fogyókúrás kísérleteink biztatóak. A fekete csokiban egészségjavító és euforikus érzéseket kiváltó anyagok vannak – magyarázza a főorvos.
– Valóban élénkítő és örömérzetet keltő hatása van a csokoládénak amellett, hogy kitűnő antioxidáns – mondja a Borsnak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, aki szerint a borsos árak miatt gyógyszerként nem, de táplálékkiegészítőként elképzelhetőnek tartja a csokit tartalmazó készítmények forgalmazását.
Rácz Linda örülne a csokis fogyókúrának, imádja ezt a barna nyalánkságot, de a kilókkal is vigyáznia kell.
– Minden fajtáját szeretem, legyen az kerek, négyszögletes, vagy háromszög alakú – neveti el magát a sztriptíztáncosnő, aki naponta többször is elmajszolgat néhány kocka csokit, aztán eszelős fogyókúrába kezd.